Актуелно
 

Саопштење Одбора за науку Српске академије наука и уметности

Одбор за науку Српске академије наука и уметности с пажњом и забринутошћу прати актуелна збивања у вези са објављивањем позива за нови пројектни циклус. Најновије одлагање наметнуло је потребу за још једним у низу продужења текућег циклуса, који траје непотребно дуго. Са припремом Анекса уговора о реализацији пројеката за другу половину 2017. године такође се каснило, да би овај руководиоцима пројеката био достављен на потписивање без дела који се односи на финансирање директних материјалних трошкова пројеката. Потписивањем Анекса створени су услови за исплату личних доходака истраживача, што је важно и позитивно, али треба имати у виду и да су највећем броју истраживача средстава за директне материјалне трошкове пројеката, њихов износ и правовремена уплата такође од суштинског значаја за успешну реализацију планираних истраживања. Накнадно неформално образложење Министарства просвете, науке и технолошког развоја само је додатно увећало неизвесност у вези са овим средствима.

Све ово изазвало је разумљиво велико узнемирење међу истраживачима и оправдану реакцију научне јавности, којој се овим дописом придружује и Одбор за науку САНУ. Несхватљиво је како се Министарство нашло у ситуацији да не може да обезбеди ни основне потребе текућих пројеката, чиме се доводи у питање њихов успешан завршетак, и зашто о тако сложеној финансијској ситуацији у Министарству научна јавност није правовремено и целовито обавештена. Није наодмет да се потсетимо и да је научна заједница у ову ситуацију доведена управо у тренутку када се у јавности и од стране највиших политичких институција у држави чују позиви упућени управо овој заједници да се непосредно укључи у решавање најтежих питања која стоје пред нашом земљом и друштвом у целини.

Одбор за науку САНУ, због тога, тражи од надлежних у Министарству да што пре пронађу одговарајућа решења за настале проблеме како би се обезбедио успешан завршетак пројектног циклуса. Такође очекује и да се у најскорије време квалитетно припреми и објави позив за наредни пројектни циклус, како би се српској науци обезбедила стабилна перспектива и неопходни даљи развој и напредак.Председник Одбора за науку САНУ

Академик Зоран Кнежевић

 

 

PlanPlus