Музички сарадник: Марија Цветковић, кустос Тел: (011) 2027-167, (011) 2180-671 Факс: (011) 2027-201 Е-пошта: marija.cvetkovic@sanu.ac.rs Адреса: Галерија САНУ, Кнез Михаилова 35, 11000 Београд, Србија Концерти у Галерији одржавају се понедељком и четвртком од 18 часова, а концертна сезона траје од почетка октобра до краја јуна. Улаз слободан.

 
Музички програм Галерије САНУ
 

Године 1982.  Галерија је започела са редовним организовањем концерата.

Давнашњу замисао Одељења ликовне и музичке уметности САНУ о одржавању концерата у САНУ остварио је угледни композитор, академик Станојло Рајичић,  који је ову активност основао и водио је до краја живота. Под његовим руководством у организовано је преко хиљаду концерата. Музички програм Галерије данас уређује академик Дејан Деспић, композитор и секретар Одељења ликовне и музичке уметности.

До марта 1984. концерти су се у току музичке сезоне (која траје од почетка октобра до краја јуна) редовно одржавали једанпут, а од тада два пута недељно. Што се програма тиче, на самом почетку нагласак је био на ауторским концертима чланова САНУ – циклус је отворила пијанисткиња Зорица Димитријевић-Стошић са реситалом клавирских дела Василија Мокрањца, уследиле су потом вечери музике Станојла Рајичића, Петра Коњовића, Михаила Вукдраговића, Јосифа Маринковића и др. Убрзо је преовладао стандардни репертоар једне концертне сале (уметничка светска и домаћа музика настала у периоду од средњег века до савременог доба) и повремени концерти српске традиционалне музике.

У почетку су ангажовани реномирани домаћи извођачи. Од маја 1984, у циљу представљања и увођења у концертни живот младих музичких талената, почињу систематски да се организују аудиције. Активност Галерије на откривању и афирмисању младих музичара омогућила је готово свим нашим будућим истакнутим концертантима да пред бројном публиком имају свој први целовечерњи наступ (Стефан Миленковић, Наташа Вељковић, Јасна Максимовић, Александар Сердар, Александар Маџар, Лидија и Сања Бизјак, Маја Богдановић, Никола Мијаиловић, Маријана Мијановић, Немања Радуловић и многи други). Изузетан уметнички успон одабраних младих музичара, који су у време дебитовања у Галерији били још увек ученици и студенти, је касније био потврђиван бројним међународним наградама, као и значајним ангажманима на светској сцени.

Галерија је јануара 1996. набавила и нови, врло квалитетан концертни клавир марке „Bechstein“. Одзив публике је одличан, поред осталог и зато што је улаз слободан. Извођачи редовно и без изузетка концертирају без икаквог хонорара.

До деведесетих година прошлог столећа остварени су бројни наступи гостујућих музичара из градова Србије, свих република бивше Југославије и преко 20 иностраних земаља. У периоду од наредних десетак година готово целокупан репертоар са успехом носе београдски  уметници, док гости (углавном из Новог Сада као најближег универзитетског и музичког центра) наступају ретко. Од 2000. године запажа се значајна појава младих, изванредно даровитих и одлично одшколованих музичара и из бројних других градова Србије у којима постоје средње и високе музичке школе – Ниша, Лесковца, Крагујевца, Краљева, Ћуприје, Шапца, Ваљева.

Године 2001. основан је у Академији Фонд Станојло Рајичић за награђивање најбољег солистичког концерта у једној сезони. Носиоци овог признања били су: пијанисти Владимир Милошевић (2002), Небојша Максимовић (2004) и Милош Михајловић (2005); виолинисти Марко Јосифоски (2003) и Станко Мадић (2006); виолончелисткиња Вида Вујић (2007).

До краја концертне сезоне 2006/2007. у Галерији су одржана 1722 концерта. Тренутно је у току 26. сезона и број одржаних концерата прелази 1750.