Директор: академик Зоран Петровић
Тел: (011) 3283-490, (011) 2027-152 Е-пошта: gnt@sanu.ac.rs, Bojana.Bozic@sanu.ac.rs
Адреса: Галерија науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, 11000 Београд, Србија

 
Претходна изложба Изложба у току Наредна изложба
 

Традиционално архитектонско наслеђе у региону Старе планине

Аутор: др Горица Љубенов

22. март - 11. април 2018. године

 

У Галерији науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, у четвртак, 22. марта у 18 часова биће отворена изложба „Традиционално архитектонско наслеђе у региону Старе планине”, ауторке др Горице Љубенов. Изложба је планирано да траје од 22. марта до 11. априла 2018. године.

Изложба „Традиционално архитектонско наслеђе у региону Старе планине” има за циљ да ширу јавност упозна са лепотом и богатством облика архитектонског наслеђа Старе планине, као и изузетно лошим стањем очуванисти народног градитељства са краја 19. и почетка 20. века.

На изложби ће бити представљни традиционални елементи на кућама, који су у савременом градитељству и у савременом начину живота изгубили функцију. Примери ретких сачуваних кућа, сведоче о богатој ризници градитељског фонда, о начину живота старопланинског сељака и његовим потребама.
Изложбу је подржало и одељење ликовне и музичке уметности САНУ и академик Милан Лојаница који је уједно и рецезент изложбе.

Изложба у Галерији науке и технике САНУ која је пред нама, од несумњивог је научног, културног па и ширег друштвеног значаја. Она нам између осталог открива мало познате па и до сада потпуно непознате податке и документа о развоју људских станишта са једног недовољно истраженог региона Србије. Посебан значај рада др Горице Љубенов је што он долази у моменту када је, као што видимо, очуваност овог грађевинског фонда у веома лошем стању и када се, због све интензивније па и потпуне миграције становништва са ових простора у градове, из године у годину процес његове ерозије све више убрзава ево до тренутка када, како видимо, камера истраживача бележи последње дане тих грађевина, пре дефинитивног њиховог драматичног урушавања и потпуног затирања.

Одељење ликовне и музичке уметности САНУ и Галерија науке и технике САНУ са задовољством су подржали ову изложбу чији је циљ да се архитектура Старе планине као део корпуса целовите Балканске архитектонске баштине што боље сагледа и преко записа и снимака сачува од заборава.


Академик Милан Лојаница