Балканолошки институт
 

Године 1934. Ратко Парежанин и Светозар Спанаћевић основали су Балканолошки институт у Београду, у то време једини те врста на Балкану. Балкански институт угашен је 1941, када су га немачке окупационе власти затвориле, запленивши целокупну његову имовину, укључујући и огромну архивску грађу и библиотеку.

Требало је да прође више од четврт века да би се код нас обновила идеја о потреби балканских студија. Под окриљем Српске академије наука и уметности, 1969. године основан је Балканолошки институт. Учинио је то академик Васа Чубриловић окупивши групу научника који су се бавили Балканом од праисторије, преко средњег века и турског периода, до новог доба, а кроз археолошка, антрополошка, етнографска, историјска истраживања и студије његове културе, уметности, литературе, обичајног права итд. Мултидисциплинарни балканолошки приступ трајно је усвојен као основна научна оријентација Института, те су се тиме руководили и његови потоњи директори, академик Радован Самарџић и академик Никола Тасић.

Институт је на свим пољима развио међународну сарадњу са низом установа европских земаља, а до сада је организовао више десетина међународних скупова, издаје годишњак Balcanica и едицију Посебних издања из свих области балканолошких истраживања.

 
В. д. директора: др Војислав Павловић
Адреса: Кнез Михаилова 35
11000 Београд
Е-пошта: balkinst@bi.sanu.ac.rs
Сајт: www.balkaninstitut.com
Тел: (011) 2639-830
Факс: (011) 2638-756